Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milorad Pupovac:

'Odgoda ne dolazi u obzir, ali postupno uvođenje ćirilice da'

'09.04.2012., Zagreb -   Milorad Pupovac  za intervju  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Željko Lukunić/PIXSELL
07.02.2013.
u 13:20

Ovo nije novi, nego prastari HDZ. Ne reformirani, nego onaj koji je bacio reforme pod noge, kaže Pupovac

O napetostima do kojih je došlo nakon najave uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru razgovarali smo s potpredsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem.

Biste li pristali na odgodu primjene dvojezičnosti u Vukovaru koju traži HDZ?

Kada su se zakoni donosili i usvajale međunarodne deklaracije i konvencije kojima je RH postala članica međunarodnih organizacija, nitko nije spominjao moratorij, ni HDZ, koji je imao većinu svih ovih godina i o kojima je ovisilo usvajanje svih ovih zakona. Dakle, moratorij je bio na snazi, srpska je zajednica dala svoj doprinos moratoriju i nismo tražili da se odmah uvede primjena zakona. To se radi postupno i nastavit će se raditi postupno u dogovoru s Vladom i jedinicama lokalne samouprave. Ne odgoda, nego postupnost.

Jeste li protiv djelomične primjene, da ćirilični natpisi ne budu, primjerice, na Ovčari?

Sve u vezi s primjenom zakona bit će dogovarano s predstavnicima lokalne samouprave, a bude li potrebno, i sa zainteresiranim udruženjima i institucijama.

Znači, ne biste se protivili?

Apsolutno, mi smo spremni za razgovor s ljudima koji su sami spremni za razgovor. Ono što ne možemo prihvatiti jest da se ovo koristi za produljenje ratnog stanja, ratne retorike.

Ustavne vrijednosti

Smatrate li da bi HDZ mogao zatražiti promjenu Ustavnog zakona?


Meni je žao što HDZ, s kojim smo vrlo dobro surađivali, sada postaje drukčiji HDZ. Ne novi, nego prastari. Ne reformirani, nego, nažalost, HDZ koji je bacio reforme pod noge, a vraća se ne korijenima, kao što oni često kažu, nego atavizmima.

Kako ocjenjujete izjavu Tomislava Karamarka da uvođenje ćirilice u Vukovar ne vodi većoj toleranciji i snošljivosti.

Ako smo mi dosad sami prihvatili moratorij i ako sada kažemo ajmo ga postupno ukidati, onda tražimo sugovornike za to. A predsjedniku HDZ-a Karamarku bih rekao da ga pozivam da zajedno obrišemo grafite koji ukrašavaju naše gradove, kojima se veliča ustaštvo i koji očito nikomu ne smetaju i za koje nitko ne misli da narušavaju toleranciju i ustavne vrijednosti zemlje.

Kako objašnjavate da je HDZ bio za dvojezičnost kada se donosio Statut grada Vukovara, a sada joj se protivi?

To je bio HDZ koji je smatrao da hrvatske zakone treba poštovati i koji se nije bojao politike tolerancije. Koji se nije plašio da srpska manjina ima pravo koristiti se svojim ćiriličnim pismo. Zašto sada HDZ odustaje od politike koja je bila europska i okreće se politici marginalnih desnih stranaka koje jedva prelaze prag, ja to ne znam, ali sam zabrinut zbog toga.

Spremni smo za razgovor

Očekujete li eskalaciju sukoba zbog tog pitanja?


Bila bi velika šteta ako bi to dalje eskaliralo. S naše strane neće biti nikakvog doprinosa tome. Mi ćemo započeti razgovor s Vladom i jedinicama lokalne samouprave, spremni smo započeti razgovor i s onim akterima koji imaju drukčije mišljenje, i spremni smo postići neku vrstu rješenja o dinamici primjene. Pozvao bih neke političke grupacije, prije svega HDZ, da ne izlažu zemlju ovoj vrsti rizika i da otvore prostor za dijalog kao što smo imali zadnjih deset godina jer HDZ je u svojim programima Vlade imao provođenje zakona o dvojezičnosti i nije se bunio kad je to bilo uvedeno postupno i u Krnjaku, i u Vojniću, i u Erdutu. A grupacijama koje štite posebno vrijednosti osjećaja stradanja želim poručiti da smo spremni razgovarati kako da ništa od onoga što oni smatraju važnim za politiku sjećanja prema žrtvama u Vukovaru ne bude povrijeđeno ni dinamikom ni primjenom zakona.

>> Tolnauer: Vukovarci će pronaći srednje rješenje

>> Stožer poručio: Skidat ćemo ćirilične natpise u Vukovaru!

Ključne riječi

Komentara 4

OZ
ozzyserb
06:54 08.02.2013.

@Branitelj 1349 "...činjenice su da vam je RH dala sve moguće i nemoguće uvjete za rad i život..." Da li biste bili ljubazni i pojasnili moguce uvjete za rad i zivot za Srbe. Nemoguce znamo.

KR
krankenschwester
08:20 08.02.2013.

08.02.2013. u 06:54h ozzyserb je napisao/la: @Branitelj 1349 "...činjenice su da vam je RH dala sve moguće i nemoguće uvjete za rad i život..." Da li biste bili ljubazni i pojasnili moguce uvjete za rad i zivot za Srbe. Nemogucee znamo. Nekako se osjecam prozvanom pa cu stoga ja odgovoriti na ovaj post! Tisuce hrvata odlazi godinama iz Hrvatske jer su im uvjeti za zivot i rad bili na osnovi drustvenih podobnosti(hrvat= nepodoban),ucite iz nasih iskustava ,mi imamo Hrvatsku a vi Srbiju.............

OZ
ozzyserb
11:34 08.02.2013.

@ krankenschwester Tisuce Hrvata draga moja schwester odlaze iz Hrvatske ne zbog Srba i nikada nisu odlazili zbog Srba, nego upravo suprotno. Sada nema vise Srba u Hrvatskoj na visokim polozajima, pa bi covek pomislio da teku med i mleko. A nije bas tako. Ko sada krade po Lijepoj Nasoj? Najlakse je okriviti Srbe. I varate se ako mislite da se osecate prozvanom, nije to. To je osecaj krivice jer znate da sam u pravu kada kazem da je drzava dala samo nemoguce uslove za rad i zivot Srba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije